Hva er en betalingsanmerkning?

betalingsanmerkning

Mange har helt sikkert hørt om betalingsanmerkninger, men hva er det egentlig og hva betyr det å få en betalingsanmerkning?

De fleste har hørt ordet betalingsanmerkning tidligere. Men, faktisk viser det seg at seks av ti ikke vet hva det egentlig betyr å få en betalingsanmerkning registrert på seg. Dessverre er det slik at en betalingsanmerkning kan få ganske store konsekvenser. Det er derfor viktig å vite hvorfor man kan bli registrert med en og hvorfor det er viktig å unngå dem.

Et varsel om at du er en dårlig betaler

En betalingsanmerkning er i prinsippet et varsel til andre om at du som person har blitt registrert som dårlig betaler. Registre som Experian, Bisnode og Soliditet brukes av de fleste som tilbyr kreditt. Om du er sent ute med betalingen av en faktura, vil du få tilsendt en purring og i dag er det ofte slik at et inkassovarsel er en del av purringen. Dette betyr at om du ikke betaler purringen før fristen går ut blir fakturaen sendt videre til inkasso. Det er allerede her at problemene begynner for alvor. Når saken blir registrert hos et inkassobyrå blir det lagt til renter og inkassogebyr. Du vil deretter få tilsendt et nytt varsel om å betale fakturaen samt renter og gebyrer innen to uker. Om du fortsatt unnlater å betale er en betalingsanmerkning en realitet.

Hvorfor kan dette være farlig?

Det kan selvfølgelig skje at en ikke er enig i kravet som man har fått. I slike tilfeller kan du sende inn en innsigelse mot kravet og saken skal da ikke registreres som en inkassosak. Har saken allerede blitt sendt til inkassobyrået, har du fortsatt muligheten til å bestride kravet før dette blir registrert. Du sender et brev til den som har sendt deg et krav med beskjed om at du er uenig i kravet. Et kredittopplysningsbyrå kan ikke registrere anmerkningen før tvisten er avgjort. Får du medhold i tvisten, blir inkassosaken avblåst.

Det er dessverre slik at en betalingsanmerkning kan få en del konsekvenser. I de fleste tilfeller vil det bli umulig å kjøpe noe på kreditt. Alle banker og finansieringsselskaper gjør en kredittvurdering når du søker om lån og med en betalingsanmerkning vil din kredittscore bli veldig lav. Dette betyr stort sett alltid avslag på en søknad. Dette gjelder uansett om du skal bytte mobilabonnement, søke om et kredittkort eller ønsker å kjøpe bolig. Og skal du søke jobb som innebærer en del ansvar, kan en betalingsanmerkning også bety at du kan få avslag på din jobbsøknad.

Hvordan bli kvitt betalingsanmerkninger?

Har skaden skjedd er det viktig å få anmerkningen slettet så fort som mulig. Den enkleste måten er å betale kravet og betalingsanmerkningen blir så slettet umiddelbart. En vanskeligere metode er å vente i fire år. Da blir betalingsanmerkningen foreldet og slettes. Men, dette betaler ikke kravet og en ny anmerkning vil formentlig bli registrert kort tid etter. Du kan til enhver tid selv sjekke om du har noen anmerkninger registrert på deg. Søk etter kredittratingselskaper og send dem en forespørsel om det er noen anmerkninger registrert på deg som person.